De zorgen over klimaatverandering hebben ertoe geleid dat er internationaal afspraken zijn gemaakt om te komen tot een vermindering van de CO2 uitstoot.
De discussie over de vraag of de mens nu verantwoordelijk is voor veranderingen in het klimaat is nog in volle gang, maar er zijn hele goede argumenten (waar géén discussie over is) om op zoek te gaan naar alternatieven voor olie en gas.
- We hebben een probleem met bodemdaling in Groningen waardoor we niet meer zelf in onze aardgas-behoefte kunnen voorzien.
- Wij willen voor ons gas niet afhankelijk zijn van Rusland of Amerika.
- Olie en gas raken een keer op. De prijzen gaan stijgen.
- Als we CO2 neutraal zijn hoeven we geen CO2 tax meer te betalen.
- Wij vullen onze brandstoftanks zonder te weten waar onze benzine vandaan komt. Ongemerkt sponsoren wij zo een aantal landen waar homoseksuelen worden geëxecuteerd.
- Elektrische voertuigen produceren minder geluid.
- De transitie levert veel banen op en kansen voor investeerders.
- En iedereen die wel eens op zijn fiets achter een optrekkende vrachtwagen of stadsbus heeft gestaan zal kunnen beamen: “We hebben een probleem met de luchtkwaliteit in onze binnensteden.”
Deze website is voortgekomen uit de ambitie om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de mogelijke transitie van aardgas naar waterstof in twee dorpen in de gemeente Rheden: Ellecom en De Steeg.
Waar we uiteindelijk uit gaan komen…? Productie van elektrische fietsen in onze gemeente? Een bedrijf dat Tesla’s met versleten accu’s ombouwt op waterstof? Een shuttle op waterstof naar de Posbank? Waterstof aan de pomp in De Steeg? Een tankstation voor pleziervaartuigen? Bezorgdiensten met autonome voertuigen op waterstof in onze binnensteden, zoals in China?
De tijd zal het leren.
21 februari 2019
Peter ten Berge | De Steeg
(Ben Fienieg fotografie)